Skip to content

Om ADSL bredband

Bredband ADSL är den gamla tidens bredband. Förr i tiden var nämligen det här en av de snabbare anslutningarna som fanns i många hem. ADSL är förkortningen för Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL är en form av DSL som betyder Digital Subscriber Line. VDSL är en annan typ av DSL.

DSL är det som ofta kallas för “bredband via telefonjacket” vilket ger en snabbare nedladdningshastighet än uppladdningshastighet. Eftersom det här är ett bredband som går via kopparnätet, som är på väg att helt bli demonterat, kan inte alla använda ADSL eller VDSL idag.

Fördelar och nackdelar med ADSL

Egentligen finns det kanske inga direkta fördelar med just ADSL bredband, eller DSL, generellt. Eftersom kopparnätet blivit avklippt på de flesta ställen i Sverige, och fler ställen är på väg att förlora det, är ADSL-uppkoppling helt enkelt inget val för många. För andra är ADSL-bredbandet fortfarande den enda stabila internetuppkopplingen i området. Det här gäller främst i glesbygd där ingen fiberutbyggnad finns på flera mil, och inte heller är planerad. I dessa områden kan dessutom mobiltäckningen vara mycket dålig, särskilt vid turistsäsong då många delar på mobildatanätverken. Finns då kopparlinan kvar kan ADSL vara den enda chansen till en någorlunda fungerande internetuppkoppling.

De nackdelar som annars kan nämnas är att uppladdningshastigheten ofta är låg med ADSL-bredband. Det här gör att det kan bli svårt att ladda upp filer och dokument till mejlservrar eller till molntjänster. Nedladdningshastigheterna är ofta godkända, men för en fullgod prestanda bör både ned- och uppladdning ha bra hastigheter.

Eftersom det här är en typ av fast bredband, precis som fiber, kan internetuppkopplingen inte bli flyttad. Den fungerar därmed bara på en fastighet och kan inte bli medtagen till stugan, på resan eller campingplatsen. Detta går förstås att göra med ett mobilt bredband.

För vem passar ADSL?

Ovan stycke för oss in på frågeställningen “för vem passar då ADSL-bredband?” Vi rekommenderar detta endast i de fall då:

  • Mobiltäckning inte existerar eller är mycket dålig
  • I områden där det stundtals vistas många personer, t.ex.vid turistsäsong då mobilt bredband ofta fungerar sämre då
  • Där fiber inte går att installera
  • Där kopparnätet finns kvar

Vi rekommenderar inte denna bredbandslösning om:

  • Du bor där det finns god mobiltäckning. Detta eftersom mobilt bredband då oftast är ett snabbare alternativ
  • Om du kan, och har råd, med en fiberinstallation
  • Om kopparnätet är på väg att bli borttaget i närtid

Såhär fungerar ADSL-bredbandet i hemmet

Det här är som sagt ett bredband via telejacket. Det betyder att när du har tecknat ett avtal med en bredbandsleverantör som säljer ADSL-bredband finns uppkopplingen sedan i ditt telejack. När du har gjort detta får du hem modem, kablar och instruktionsblad om hur du går till väga. Det är oftast väldigt enkelt. Du pluggar helt enkelt in routern i ditt telefonjack och därefter kan du börja surfa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *